Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla tych, co to lubię zabawę z muffinami!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Składniki
Krok 1 – Robimy ciasto kawowe 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Czekoladę dzielimy na kostki, a chałwę kroimy na małe kawałki, mniej więcej wielkości połowy kostki czekolady. 2. Do miski wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. 3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i dodajemy do niej mleko. Do dużej miski wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy cukier , cukier wanilinowy lub cukier z wanilią, jajko i kawę z mlekiem. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników. 4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem. 5. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta – tak, aby w pełni przykryło dno papilotki. Na wierzch ciasta kładziemy kostkę czekolady i kawałek chałwy. Odstawiamy na czas przygotowywania ciasta kakaowego.
Krok 2 – Robimy ciasto kakaowe 1. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. 2. Do osobnej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem, dodajemy cukier i mleko i jeszcze raz roztrzepujemy do połączenia. 3. Zawartość obu misek łączymy w ten sam sposób, jak przy cieście kawowym – nie mieszając zbyt skrupulatnie. 4. Ciasto wykładamy na wierzch oczekujących muffin (niepełna łyżka). Całość nie powinna sięgać wyżej niż do ¾ wysokości papilotki, a czekolada i chałwa powinny być zasłonięte przez ciasto. Na koniec posypujemy ciasto odrobiną rozkruszonej chałwy.
Krok 3 - Pieczemy muffiny 1. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 – 25 minut. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Staramy się nie trzymać zbyt długo muffin w piekarniku, inaczej będą suche i twarde, a powinny być... wilgotne i puszyste! 2. Gotowe muffiny wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę, a następnie czekamy cierpliwie, aż całkowicie wystygną.