Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffiny kochają wszyscy. I ciężko się tym "wszystkim" dziwić. Z jednej strony są niezwykle łatwe w wykonaniu (wsypać... nalać... zamerdać kilka razy łychą... i po wszystkim), a z drugiej - robią wrażenie misternie wykonanych, uroczych i bardzo apetycznych wypieków. Muffiny powinny być wilgotne, aromatyczne i wyraziste w smaku. A smaków, które nadać możemy naszym muffinom jest bardzo wiele! Owoców, które możemy w nie wetknąć - cała encyklopedia! Dorzucać do ciasta możemy wszystko! Bakalie, czekolady, batoniki, płatki, ciastka, draże, czy co tam nam do głowy wpadnie lub odkopiemy w kuchennej szafce. Ciemne muffiny kakaowe oraz jasne muffiny waniliowe to prawdziwa klasyka. Eleganckie, puszyste, pachnące i tak różne, zarówno w wyglądzie, jak w smaku, pięknie dopełniają się podczas słodkiej uczty. Łączy je lekki, czekoladowy krem.
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 497
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2371
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 852
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 497
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2371
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 852
Składniki
Muffiny waniliowe 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). 2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. 3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, dolewamy ekstrakt waniliowy, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników. 4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem. 5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.
Muffiny kakaowe 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). 2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. 3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników. 4. Zawartość obu misek łączymy. Podobnie, jak w przypadku muffinek waniliowych, nie mieszamy zbyt długo i nie przejmujemy się grudkami. 5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ponownie, możemy zrobić test „suchego patyczka.
Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Możemy także przygotować krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.
1. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy partiami mascarpone oraz nutellę i ubijamy krótko do połączenia składników w gładki jednolity krem. 2. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką (u mnie tylka 1M) i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką.