Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No więc, tak dla odmiany i nowego smaku zrobiłam muffiny z jabłkami, cynamonem i miodem. Aby wzbogacić smak babeczek warto dodać mielone migdały lub orzechy laskowe. Dzięki dodatkowi miodu będą o wiele lepiej smakować niż ze zwykłym cukrem. Generalnie wyszło około 12 szt. Idealnie wpasowałyby się do nich gałki lodów waniliowych z polewą czekoladową. Ale do ''małej, czarnej'' również pasują znakomicie. Są miękkie, wilgotne i nie wspaniale pachną cynamonem. Są jak małe szarlotki, tylko w formie muffinek :)
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 135
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 610
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8688
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3012
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 135
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 610
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8688
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3012
Składniki
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Roztopić masło w misce, wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Do drugiej miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać mokre składniki oraz tarte jabłka i miód jeśli go używamy, wymieszać (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników). Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać siekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.