Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffiny to bardzo przyjemny deser do przygotowania. Wystarczy zmieszać ze sobą składniki suche i mokre, przelać masę do foremek i czekać, aż ciasto wyrośnie w piekarniku. Jeśli marzą ci się proste muffiny z jabłkami, które dodatkowo pięknie pachną cynamonem, właśnie trafiłeś na odpowiedni przepis. Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 muffinów.
3 miski; foremki do muffinów (ew. papilotki)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12903
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1464
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14181
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5876
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12903
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1464
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14181
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5876
Składniki
Przygotowanie muffinów z jabłkami zacznij od dokładnego umycia owoców, obrania ich i oczyszczenia z gniazd nasiennych. Następnie pokrój jabłka na drobną kostkę. Przełóż do miski i posyp równomiernie cynamonem. Przemieszaj, żeby kawałki owoców były nim otoczone. Odstaw na później.
W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Przemieszaj do połączenia składników.
W kolejnej misce połącz mokre składniki: mleko, jajka i olej. Przemieszaj do połączenia składników, a następnie przelej mokre składniki do miski z suchymi. Szybko wymieszaj, tylko do powstania widocznej, gęstszej masy. Dodaj pokrojone jabłka z cynamonem i dobrze przemieszaj, żeby jabłka połączyły się z ciastem.
Ciasto wylej do wysmarowanych cienko masłem foremek na muffiny (ewentualnie do papilotek). Włóż do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez ok. 25 minut. Po tym czasie wbij drewnianą część zapałki w muffinkę, sprawdzając, czy jest już upieczona.
Blaszkę wyjmij i odstaw do ostudzenia. Zimne muffiny można oprószyć cukrem pudrem.