Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba każdy z nas lubi babeczki. Ja lubię je z dekoracją kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Miałam w zamrażarce trochę jagód więc postanowiłam je wykorzystać.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2935
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6753
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2935
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6753
Składniki
Muffinki: Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po małym kawałku dodawać miękkie masło. Gdy masa będzie już jednolita i puszysta dodać mąkę i ucierać do białości. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać całą startą na tarce cytrynę. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Mieszamy delikatnie.
Krem: Jagody, wodę i sok z cytryny należy umieścić w małym garnku. Gotować bez przykrycia aż jagody się rozpadną a ilość wody zredukuje. Z tych proporcji powinniśmy otrzymać ok ¼ szklanki jagodowego puree. Chłodzimy.
Miksę ustawić na garnku z wodą tworząc tzw. kąpiel wodną. Cukier, sól i białka umieszczamy w górnej misce. Cały czas podgrzewając mieszamy rózgą do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Temperaturę białek należy kontrolować. Musi ona osiągnąć minimum 60-65oC, gdyż właśnie w takiej temperaturze giną pałeczki Salmonelli.
Białka z rozpuszczonym cukrem należy ubić mikserem przez ok 10 minut, do momentu aż masa będzie bardzo gęsta, a beza zimna.
Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki.