Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest hitem każdej rodzinnej imprezy... Właściwie to każdej imprezy. Lubią je wszyscy...i dorośli i dzieciaki :-)
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 779
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 78
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 779
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 78
Składniki
Całe jajka miksujemy z cukrem. Kiedy cukier wstępnie się rozpuści zaczynamy dodawać stopniowo i na przemian mleko, olej i mąkę. Ja dla ułatwienia sobie życia mieszam mąkę z proszkiem i sodą, a olej z mlekiem (wiadomo, że nie połączą się dokładnie, ale to nie przeszkadza). Cały czas miksujemy - na średnich obrotach miksera. Kiedy wsypiemy i wlejemy już wszystkie składniki, dodajemy kakao i powidła śliwkowe. Jeszcze chwile mieszamy i wylewamy na blaszkę.
Ciasto pieczemy - UWAGA - w 145 C przez 1 godzinę i 15 min. Czas i temperatura nietypowe, ale dzięki temu cisto jest puchate i wilgotne.
Jeśli po wyjęciu z piekarnika ciasto wam się "zapadnie" to znaczy, że piekliście za krótko. Ale wierzcie mi - nadal będzie pyszne... Niektórzy z moich przyjaciół właśnie takie lubią najbardziej :-) Ciasto można "wcinać" jeszcze ciepłe, ale ja zazwyczaj pozostawiam je do ostygnięcia i dodaję polewę kakaową (własnej roboty - z przepisu babci). Smacznego :-)