Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybki, tani, pyszny i może być efektownym tortem!
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 163
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 72
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1130
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 163
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 72
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1130
Składniki
wodę, margarynę, cukier i kakao rozpuścić i zagotować (ok 2 min) w garnku. Odstawić do wystudzenia - ja wkladam do miski z zimną wodą i od czasu do czasu mieszam. Po ostudzeniu wymieszać z 3-ma żóltkami i odlać 1/2 szklanki powstalej polewy
Do pozostalej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (mikser). Ubić pianę z bialek i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec ok.45min - 200 - 210 oC
Po ostudzeniu gotowego ciasta polać rozgrzaną polewą i dowolnie udekorować. Ciasto po przecięciu na pól i przelożeniu dowolną masą (nawet gotową np. Ajerkoniakową) z powodzeniem zastępuje wykwintny tort. Ozdobiony marcepanowymi lub oplatkowymi kwiatami , orzechami czy migdalami smakuje i wygląda pięknie