Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybki, tani, pyszny i może być efektownym tortem!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 174
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 314
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 793
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 174
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 314
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 793
Składniki
wodę, margarynę, cukier i kakao rozpuścić i zagotować (ok 2 min) w garnku. Odstawić do wystudzenia - ja wkladam do miski z zimną wodą i od czasu do czasu mieszam. Po ostudzeniu wymieszać z 3-ma żóltkami i odlać 1/2 szklanki powstalej polewy
Do pozostalej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (mikser). Ubić pianę z bialek i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec ok.45min - 200 - 210 oC
Po ostudzeniu gotowego ciasta polać rozgrzaną polewą i dowolnie udekorować. Ciasto po przecięciu na pól i przelożeniu dowolną masą (nawet gotową np. Ajerkoniakową) z powodzeniem zastępuje wykwintny tort. Ozdobiony marcepanowymi lub oplatkowymi kwiatami , orzechami czy migdalami smakuje i wygląda pięknie