Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z okazji święta Dnia Kobiet postanowiłam przygotować ciasto które w końcu mi wyszło jednak co mój wymysł to mój ostatnio wzięłam gdzieś w Internecie trzy przepisy na różne ciasta i niestety totalna klapa wszystkie trzy do wyrzucenia żadne się nie udało
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 45
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 132
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 45
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 132
Składniki
Do miski wbić całe jajka dodać cukier i zmiksować całość na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę jajeczną, następnie dodać mąkę, przygotowaną margarynę pokrojoną drobniej, śmietanę, powidła śliwkowe, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz aromat całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkiego w jedną całość ciasto jest dość gęste i takie ma właśnie być
Przygotowane ciasto przełożyć do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia wyrównać wierzch ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 do 50 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika gdy jest górka nakryć na 5 minut deską stawiając na nią coś ciężkiego, następnie zdjąć po wyznaczonym czasie deskę i pozostawić do przestygnięcia ciasta. Jak już lekko przestygło wyjąć razem z papierem na ręcznik papierowy aby dno ciasta nie zaparowało od blaszki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ostygnięte oddzielić od papieru do pieczenia
W międzyczasie gdy ciasto na spokojnie stygnie przygotować krem do garnka wlać pół litra mleka wsypać cukier oraz dodać pół margaryny w czasie kiedy to wszystko się rozpuszcza do słoika litrowego wlać pół litra mleka wsypać do tego kaszę manną oraz dodać samo żółtko, całość wymieszać wtedy nie będzie grudek. Gdy mleko z margaryną i cukrem już się gotuje wlać przygotowaną kaszę i zagotować a następnie cały czas mieszając gotować na średnim ogniu przez 5 minut do czasu aż kasza zgęstnieje, ugotowana pozostawić do ostygnięcia. gdy już ostygła do miski dodać pół margaryny zmiksować ją a następnie dodawać po trzy łyżki zimnej kaszy i zmiksować na jednolitą masę dodając w międzyczasie sok z cytryny i aromat cytrynowy
Gdy już mamy przygotowany krem który wychodzi pulchny i aksamitny, ciasto przekroić na trzy blaty. Dolny blat ciasta położyć do blaszki w której było pieczone ciasto na niego wyłożyć powidła ( można pominąć ponieważ ciasto z kremem się ślizga ) na powidła wyłożyć połowę kremu z kaszy manny, nakryć drugim blatem ciasta i powtórzyć czynność na drugi blat z kremem wyłożyć trzeci blat ciasta i można go udekorować resztką kremu lub po prostu zrobić polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi decyzja należy do was. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał
Ciasto pomimo że od powideł się ślizga jest bardzo smaczne i oczywiście ładnie się kroi, krem wyszedł po prostu petarda polecam go każdemu kto lubi wykonywać ciasta. Murzynek to jedno z moich najlepszych ciast jakie mi wychodzi przepis mam w starym zeszycie jeszcze od cioci z tym że dodałam powideł do ciasta aby było bardziej wilgotne. Ciasto zrobiłam na Dzień Kobiet ale świetnie będzie się nadawało do kawy i na spotkania z przyjaciółmi