Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki powidłom śliwkowym murzynek jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Składniki
Masło zagotować z cukrem, mlekiem i kakao, często mieszając. Odlać ¼ szklanki masy (na polewę), a resztę wystudzić.
Do chłodnej masy wmieszać rózgą powidła, później żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać do masy kakaowej.
Przełożyć ciasto do keksówki (użyłam keksówki o wymiarach 8x27 cm) i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
Odlaną masę kakaową podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę i wystudzić. Polać wystudzone ciasto tężejącą polewą.