Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nadziewane ciasto drożdżowe"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 378
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9864
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 47
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 378
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9864
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 47
Składniki
Mąkę przesiej. Dodaj drożdże, łyżkę cukru i 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj. Gdy zaczyn podrośnie, wlej kolejne 50 ml mleka. Dodaj 4 łyżki cukru, 3 żółtka, cukier waniliowy, łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Zagotuj pozostałe 80 ml mleka z 4 łyżkami cukru i z masłem. Dodaj zmielony mak, krótko pogotuj. Zdejmij masę z ognia. Dodaj rum, wymieszaj. Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z łyżką soku z cytryny. W rondelku skarmelizuj pozostałe 2 łyżki cukru. Dodaj marchew, podlej 50 ml wody, duś do miękkości. Następnie połącz z miodem i pokruszonymi biszkoptami.
Ciasto rozwałkuj na dwa placki. Na jednym ułóż masę makową, na drugim marchewkową. Zwiń rolady i spleć razem. Ułóż w formie i zlep końce, tworząc wieniec. Posmaruj jajkiem, posyp migdałami. Gdy wieniec wyrośnie, piecz go 40 min w 170 st.
Czas ok. 70 min; porcja – 290 kcal, cena 1,20 zł.
Podczas przyrzą dzania drożdżowego uważaj, aby ciasta nie przegrzać. Gdy wyrabiasz je rękoma, nie grozi ci to. Jeżeli jednak używasz robota kuchennego, sprawdzaj co jakiś czas. Gdy ciasto zrobi się ciepłe, przerwij na chwilę miksowanie.Źródło: Świat kobiety