Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki i rabarbar to sprawdzone połączenie, a gdy dodamy do tego towarzystwo kruchego ciasta - cudownie chrupiąca kruszonka, która zwieńcza wypiek, wyjdzie ciasto idealne. Korzystajcie, póki jeszcze rabarbar jest i można go miksować z innymi sezonowymi owocami. Z truskawką lubi się chyba najbardziej.
Bardzo smaczne, pachnące pierniczki przygotowywane z ciasta dojrzewającego. C...
Odsłon: 10
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 793
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 154
Bardzo smaczne, pachnące pierniczki przygotowywane z ciasta dojrzewającego. C...
Odsłon: 10
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 793
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 154
Składniki
Przygotuj blachę o wymiarach ( ok. 35x25) - wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj cukier i wymieszaj. Masło zetrzyj na tarce, dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Gdy będzie gotowe, owiń folię i włóż do lodówki na ok. godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę, rozpychając ciasto palcami po całej powierzchni. Nakłuj je widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz przez ok. 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw.
Rabarbar i truskawki umyj, obierz i osusz. Rabarbar pokrój na 1-2 cm plasterki. Truskawki pokrój na pół lub w ćwiartki (zależy od wielkości). Owce zasyp cukrem i wymieszaj.
Roztop masło na kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Zalej ciepłym masłem, placami formuj grudki kruszonki. Jeśli trzeba, podsyp mąką.
Podpieczony spód posyp delikatnie bułką tartą lub kaszą manną. Wyłóż rabarbar i truskawki (jeśli w misce zebrał się sok, odlej go). Wierzch ciasta równomiernie posyp kruszonką. Ciasto piecz ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.