Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki i rabarbar to sprawdzone połączenie, a gdy dodamy do tego towarzystwo kruchego ciasta - cudownie chrupiąca kruszonka, która zwieńcza wypiek, wyjdzie ciasto idealne. Korzystajcie, póki jeszcze rabarbar jest i można go miksować z innymi sezonowymi owocami. Z truskawką lubi się chyba najbardziej.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 189
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 102
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 226
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2172
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 77
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 189
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 102
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 226
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2172
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 77
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 45
Składniki
Przygotuj blachę o wymiarach ( ok. 35x25) - wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj cukier i wymieszaj. Masło zetrzyj na tarce, dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Gdy będzie gotowe, owiń folię i włóż do lodówki na ok. godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę, rozpychając ciasto palcami po całej powierzchni. Nakłuj je widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz przez ok. 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw.
Rabarbar i truskawki umyj, obierz i osusz. Rabarbar pokrój na 1-2 cm plasterki. Truskawki pokrój na pół lub w ćwiartki (zależy od wielkości). Owce zasyp cukrem i wymieszaj.
Roztop masło na kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Zalej ciepłym masłem, placami formuj grudki kruszonki. Jeśli trzeba, podsyp mąką.
Podpieczony spód posyp delikatnie bułką tartą lub kaszą manną. Wyłóż rabarbar i truskawki (jeśli w misce zebrał się sok, odlej go). Wierzch ciasta równomiernie posyp kruszonką. Ciasto piecz ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.