Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na nagi tort walentynkowy. Jasny, puszysty biszkopt z 5 jaj bez proszku do pieczenia, nasączony ponczem z Amaretto, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Wyszło lekko i delikatnie, tak jak lubimy. Żona jest zadowolona, więc polecam!
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 37
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 655
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10871
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2327
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 37
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 655
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10871
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2327
Składniki
Przygotuj biszkopt. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej do miski. W osobnej misce ubij pięć białek na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania białek dodaj do nich partiami cukier. Zmniejsz obroty miksera na niskie i dodaj do białek żółtka, po jednym. Do masy jajecznej dodaj mąki i wmieszaj je delikatnie w biszkopt szpatułką.
Biszkopt piecz w blaszce, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, w funkcji góra-dół w temperaturze 170oC przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkoptu rzuć nim od razu, w blaszce, z wysokości 30 cm na blat. Biszkopt odstaw w blaszce do pełnego wystudzenia.
Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu. Wymieszaj ze sobą 100 ml Amaretto i 100 ml przegotowanej i wystudzonej wody.
W dużej misce ubij 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki.
Truskawki umyj, pozbądź się z nich szypułek i pokrój je w połówki, ćwiartki lub plasterki.
Wystudzony biszkopt odetnij od boków blaszki za pomocą ostrego noża. Obróć go dołem do góry i zdejmij z niego papier do pieczenia. Pokrój go na trzy równe blaty.
Blat, który będzie stanowił spód, umieść na podstawce i solidnie nasącz przygotowanym wcześniej ponczem. Na nasączony blat wyłóż 1/3 ubitej śmietanki i równo rozprowadź ją po całej powierzchni za pomocą szpatułki. Następnie gęsto wyłóż na nią pokrojone wcześniej truskawki. Przykryj je kolejnym blatem i dociśnij. Powtórz czynności z drugim blatem i trzecim blatem. Wierzch tortu udekoruj truskawkami, posyp płatkami migdałów i odstawiamy go do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
Smacznego!