Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu, jak zrobić krem karmelowy? Wypróbuj tę prostą i pyszną recepturę. Robi się go szybko i wystarczą tylko 3 składniki. Przygotowana masa nadaje się do babeczek, tortów, ciast czy pączków.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 345
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4915
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 157
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 345
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4915
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 157
Składniki
Uwaga! Krem najlepiej jest przygotowywać dzień przed użyciem. W większym garnku zagotuj wodę. Czekoladę karmelową i śmietankę umieść w garnuszku (takim, żeby można było go trzymać nad wrzątkiem). Rozpuść składniki w kąpieli wodnej.
Gdy czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką, odstaw naczynie do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna, włóż garnek do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Schłodzoną masę przelej do miski i dodaj powoli serek mascarpone. Ubijaj mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia kremu. Pamiętaj, żeby nie miksować zbyt długo, bo masa się zwarzy! Krem jest gotowy do użycia.