Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-09-2018
Najprostsza szarlotka - szarlotka sypana
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Składniki
Jabłka obrać ze skórki, odkroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. W osobnej misce wymieszać suche składniki przesianą mąkę, cukier, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Wymieszane suche składniki podzielić na trzy równe części. Dno tortownicy o wielkości 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam masłem. Na samym dnie blaszki wsypuje równomiernie jedną cześć suchych składników a na nie wykładam połowę startych jabłek z cynamonem. Kolejno wysypuje suche składniki a na nie pozostałą część jabłek. Na koniec wysypuje ostatnią partię suchych składników. Na tarce jarzynowej ścieram masło i posypuje równomiernie na wierzch ciasta. Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piekę przez godzinę. Gotową posypuje cukrem pudrem.