Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma czasem nieodpartą chęć na coś słodkiego. Znacznie lepiej mieć wówczas pod ręką przepis na najprostsze ciasto czekoladowe, niż podjadać batoniki, w składzie których próżno szukać jakichkolwiek korzystnych dla zdrowia składników. Zamiast raczyć się olejem palmowym czy syropem glukozowo-fruktozowym, sięgnij po masło, mleko i prawdziwą czekoladę z wysoką zawartością kakao. Szybkie, banalne w przygotowaniu ciasto czekoladowe możesz dodatkowo wzbogacić o garść orzechów albo purée z banana.
Keksówka 30 cm
To pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Przygotowanie schabu nie jest...
Odsłon: 196
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 240
To pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Przygotowanie schabu nie jest...
Odsłon: 196
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 240
Składniki
Pokrój masło w kostkę. Połam czekoladę. Przełóż do rondelka i roztop na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy uzyskasz gładką masę, zdejmij rondelek z palnika. Dodaj mleko i wymieszaj. Przestudź.
Utrzyj całe jajka (ogrzane do temperatury pokojowej) z cukrem na puszystą masę. Przesiej do niej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Połącz masę z jajkami z sosem czekoladowym. Wymieszaj na jednolite ciasto.
Przelej ciasto to natłuszczonej, oprószonej mąką keksówki o długości 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez koło 45 minut – do suchego patyczka.