Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To najprostsze ciasto ze śliwkami to idealny wybór, jeśli nie masz czasu na długie przygotowywanie domowych wypieków.
Tortownica 21 cm
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 196
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 196
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Składniki
Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z margaryną i cukrami na jasną puszystą masę. Białka z kolei ubij na puszystą pianę z odrobiną soli.
W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do masy z żółtkami, margaryną i cukrami dodawaj po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksuj. Następnie wmieszaj delikatnie ubite białka i wymieszaj szpatułką.
Umyj śliwki, pozbądź się pestek. Przekrój je na cztery części i układaj na wierzchu skórką do dołu.
Wyłóż ciasto na tortownicę o wielkości maksymalnie 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu posyp wierzch cukrem pudrem.