Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym jest najszybszy sernik na świecie? To ciasto, które zniknie z talerzyków szybciej niż zajmie ci wypicie filiżanki herbaty. Za fantastyczny smak odpowiada chrupiący spód, kremowa masa serowa i kontrastująca z jej słodkością warstwa malinowej galaretki. Ciasto będzie cieszyło szczególnie podczas chłodniejszych miesięcy, kiedy nie ma dostępu do świeżych owoców. Sernik z powodzeniem wykonasz używając mrożonych malin.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1183
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31211
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3634
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4595
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8122
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1183
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31211
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3634
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4595
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8122
Składniki
Ciasteczka pokrusz bardzo drobno. Możesz też włożyć do woreczka strunowego i zgnieść wałkiem na piasek. Wymieszaj okruszki z rozpuszczonym masłem i wyłóż nim dno tortownicy wysmarowanej masłem (ok. 25 cm). Ciasteczka ugnieć, by utworzyły twardy spód, po czym wstaw foremkę do lodówki.
Przed przystąpieniem do pracy wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Dzięki temu w serniku nie będzie zakalca, a wypiek uzyska puszystość. W misce utrzyj twaróg i serek z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dodaj śmietanę i wbijaj po jednym jajku, miksując do połączenia. Na koniec dodaj mąki i sok z cytryny, wymieszaj łyżką i przelej do foremki na herbatnikowy spód. Wyrównaj wierzch i wstaw sernik do pieca nagrzanego do 160°C na 1 godzinę. Studź przy uchylonych drzwiczkach.
Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Na powierzchni ostudzonego sernika rozłóż maliny, zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Najszybszy sernik na świecie podawaj schłodzony.