Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest leciutkie i puszyste, a w dodatku zaskakuje kolorem.
Forma 36 cm x 25 cm
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 243
Polecam.
Odsłon: 674
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 243
Polecam.
Odsłon: 674
Składniki
BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, potem żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Dodać pół łyżki oleju i pół łyżki octu, ponownie delikatnie wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto. Piec ok. 20 min. w temp. 180°C. Z ostudzonego biszkoptu zdjąć skórkę.
NIEBIESKA PIANKA 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Mleko skondensowane ubić mikserem. Następnie dodać zimną galaretkę i chwilę miksować. Masę wyłożyć na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki.
MASA ŚMIETANOWA 1 galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać wymieszany cukier. Na koniec dodać zimną galaretkę. Zmiksować. Masę wyłożyć na niebieską piankę. Ciasto ponownie włożyć do lodówki.
NIEBIESKA GALARETKA 2 galaretki rozpuścić w 3 i pół szklankach gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Zimną, lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietanową. Ciasto włożyć do lodówki.
DEKORACJA Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z fixem i cukrem waniliowym. Śmietaną napełnić szprycę i udekorować ciasto.