Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku przygotowuję pierniczki według tego samego, niezawodnego przepisu i nigdy się jeszcze nie zawiodłam. Recepturę na zrobienie tych pysznych pierniczków dostałam od koleżanki po wcześniejszym spróbowaniu jej wyrobów. Pokochałam ten smak, a pierniczki według jej przepisu piekę już od 5 lat. Tym razem zaczęłam już w listopadzie. Planuję część z tych pierniczków rozdać rodzinie i znajomym.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier puder, kakao i przyprawę do piernika. Składniki mieszamy.
Do suchych składników przelewamy przestudzone mało, dodajemy jajka i płynny miód.
Zagniatamy ciasto na pierniczki.
Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pierniczki.
Pierniczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Pierniczki pieczemy partiami przez około 10 min w temperaturze 180 stopni.
Upieczone pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Dekorujemy według uznania.