Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Noworoczny placek grecki - Vasilopita. Inaczej też: ciasto królewskie lub placek św.Wasylego (św.Bazyli to odpowiednik św. Mikołaja). Ciasto w Grecji przyrządzane jest specjalnie z okazji Nowego Roku. W środku wypieku ukryta jest moneta, Według greckich wierzeń, osoba, która trafi na kawałek ciasta z monetą, będzie mieć szczęście również finansowe w Nowym Roku.
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 304
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 59
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 51
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 304
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 59
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 51
Składniki
Ciasto. Tortownicę na dnie wykładamy papierem do pieczenia, a boki foremki smarujemy masłem i posypujemy grysikiem lub mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 170*C. Do dużej misy wsypujemy cukier, mahlep (opcjonalnie), skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka, roztopione i ostudzone masło, mleko i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Gdy składniki się połączą wsypujemy łezki czekoladowe, mieszamy i przelewamy ciasto do tortownicy. W ciasto wciskamy monetę owiniętą folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170*C przez 50 - 60 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa i dekoracja. Czekoladę z olejem przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do połączenia składników. Polewą smarujemy ciasto. Dekorujemy łezkami czekoladowymi.