Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy trwa sezon na truskawki postaw na ciasto oczarowanie. Jego nazwa nie jest przypadkowa, bo na pewno ten przepis przypadnie do gustu twoim bliskim. Tort jest lekki, miękki i ma owocowy akcent.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 65
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 116
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 65
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 116
Składniki
Oddziel białka od żółtek, dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj cukier i miksuj dalej, aż masa zrobi się błyszcząca. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku, stopniowo. Na koniec wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Wyłóż formę z papierem do pieczenia na spodzie lub rant ciastem na biszkopt. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Wyciągnij śmietankę z lodówki i od razu wlej ją do wysokiego naczynia albo metalowej miski. Ubijaj, a kiedy zrobi się sztywna, dodaj mascarpone i dalej miksuj na wysokich obrotach. Wsyp cukier i dalej miksuj, aby masa była sztywna i jednolita. Powinna być na tyle gęsta, żeby nie spływać z łyżki. Nie przeciągaj miksowania, aby śmietana się nie zwarzyła.
Truskawki do masy śmietankowej umyj i osusz, a następnie pokrój na drobniejsze kawałki. Masę podziel na dwie części – ¾ i ¼. Do tej większej dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj. Biszkopt przetnij ostrym nożem wzdłuż, dzieląc go na dwie części. Na spodzie ułóż masę wraz z truskawkami. Przykryj ją drugim blatem biszkoptu i wysmaruj wierzch pozostałym kremem śmietankowym. Tak przygotowany tort włóż do lodówki, aby masa stężała na około godzinę.
W tym czasie umyj, osusz i zblenduj truskawki na mus. Podgrzej je w garnku na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Nie powinny się zgotować. W trakcie dodaj proszek galaretki i mieszaj dalej aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
Tężejącą polewą pokryj wierzch ciasta po schłodzeniu. Całość ponownie wstaw do lodówki na minimum godzinę.