Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na deser, który smakuje równie dobrze jak wygląda! Tym razem przygotujemy odwrócone ciasto kokosowe, które udekorujemy plastrami ananasa i kandyzowanymi wiśniami. Ciasto wychodzi puszyste, o lekko kokosowo – rumowym smaku, co pozwala posmakować lata niezależnie od pory roku. Skarmelizowany cukier tworzy delikatnie chrupiącą skórkę, a owoce dodają całości nutkę świeżości. Prosty w przygotowaniu deser, który praktycznie dekoruje się sam.
mikser, szklane naczynie o średnicy 23 cm
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 963
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 148
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 200
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 803
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 963
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 148
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 200
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 803
Składniki
Na dno naczynia o średnicy 23 cm wylej 50 g rozpuszczonego masła i rozprowadź je przy pomocy pędzelka po całej powierzchni formy, pokrywając zarówno spód jak i boki. Po pokryciu formy masłem obsyp ją 75 g jasnego, brązowego cukru. Postaraj się pokryć nim całą powierzchnię, razem z bokami naczynia. Masło i cukier skarmelizują się w trakcie pieczenia ciasta, dzięki czemu utworzy się na nim przyjemna, lekko chrupiąca skórka.
Po wyłożeniu cukru ułóż na nim 7 plasterków ananasa. Jeśli, tak jak ja, używasz owoców z puszki, osusz je wcześniej na ręczniku papierowym. W przestrzeniach pomiędzy plasterkami i na ich środkach ułóż m kandyzowane wiśnie. Formę z dekoracją na chwilę odstaw.
Przesiej 150 g mąki pszennej i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Następnie dodaj do nich 50 g wiórków kokosowych i krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków mące. Miskę z tak przygotowanymi składnikami suchymi na chwilę odstaw
Do osobnej dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła i dodaj do niego 150 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj przy pomocy miksera do rozpuszczenia cukru i uzyskania jasnej, puszystej masy. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij zarówno masło, jak i jajka z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. W trakcie ucierania warto od czasu do czasu oczyścić ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy 3 duże jajka. Rób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem dokładnie ucieraj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego.
Po wykorzystaniu wszystkich jajek dodaj do masy 50 g białego rumu. Alkohol w gotowym cieście nie jest mocno wyczuwalny, ale jeśli deser mają jeść dzieci, możesz podmienić go na aromat rumowy albo ekstrakt waniliowy. Masę krótko przemieszaj, tylko do rozprowadzenia rumu, i odłóż mikser. Nie będzie nam już potrzebny.
Dodaj składniki suche. Zrób to powoli, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem łącz je delikatnie z maślano-jajeczną masą przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej owocami formy. Ostrożnie rozprowadź je po całej powierzchni tak, żeby nie poprzesuwać plastrów ananasa i wiśni.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli deser zbyt szybko nabiera koloru, można przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w formie na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia.
Po tym czasie ostrożnie przełóż ciasto na szeroki talerz z płaskim dnem. Formę wystarczy przykryć talerzem, ostrożnie obrócić i lekko podważyć. Ciasto powinno się bez problemu odkleić i wyjść z formy w jednym kawałku. W trakcie obracania uważaj, żeby nie oblać się gorącym płynem, który może wypłynąć z formy. Po wyjęciu ciasta z formy odstaw je na godzinkę, do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!