Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To odwrócone ciasto z pomarańczami to prawdziwy cukierniczy majstersztyk, który zachwyca swoją wyjątkową prezentacją i intensywnym smakiem. Wykonane z soczystych, czerwonych pomarańczy, łatwe w przygotowaniu, a zarazem imponujące wizualnie ciasto idealnie nadaje się na uroczyste okazje, gwarantując zachwyt gości i delektowanie się każdym kęsem.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Ostrym nożem obierz pomarańcze tak, aby pozbyć się błonek z zewnątrz. Pokrój owoce w plasterki równej grubości. Jeśli podczas obierania spłynie nieco soku, zbierz go do miseczki i zostaw na później.
Foremkę keksówkę (33 x 12 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto zacznij od przygotowania dodatków. Do średniego garnka włóż 2 łyżki masła i podgrzewaj, aż się roztopi i lekko spieni. Następnie dodaj brązowy cukier i mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Wylej mieszankę na dno foremki, a na to ułóż plasterki pomarańczy. Jeśli będzie taka potrzeba, pokrój plasterki tak, aby zakryć całą powierzchnię blaszki.
Wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. W misie miksera utrzyj rozpuszczone masło lub olej z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku i stale mieszając dolej ekstrakt. Zmniejsz obroty miksera i na zmianę dodawaj mieszankę suchych składników i maślankę wraz z pozostałym z obierania pomarańczy sokiem. Miksuj tylko do połączenia składników (nie dłużej!). Gęste ciasto wylej na ułożone pomarańcze i wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30-35 minut.
Odwrócone ciasto z pomarańczami wyjmij z piekarnika. Zostaw do ostygnięcia, po czym wyłóż z formy zostawiając do góry dnem, aby pomarańcze znalazły się na wierzchu ciasta.