Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-07-2016
Przepyszne kremówki z kremem na bazie domowego budyniu i masła, przełożone dodatkowo moją ulubioną konfiturą wiśniową. Takie zestawienie nie może nie smakować:)
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 854
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 875
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 110
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 854
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 875
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 110
Składniki
CIASTO: Piekarnik ustawić na 200 st. C, termoobieg. Przygotować dwie duże blachy i wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy delikatnie posypanej mąką. Przygotować szklankę lub kubek do wycinania kółek z ciasta. Jeśli chcemy duże ciastka to wtedy wycinamy większe kółka natomiast jeśli wolimy mniejsze kremówki to wtedy najlepiej wycinać szklanką. Wycinać kółka i kłaść na przygotowanej blasze. Każde wycięte kółko gęsto ponakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-12 min na złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia.
KREM BUDYNIOWO-MAŚLANY: 1,5 szkl. mleka zagotować z cukrem pudrem i cukrami wanilinowymi. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami i mąkami: pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlać mieszankę z mleka, żółtek i mąki pszennej i ziemniaczanej. Mieszać energicznie żeby grudki się nie pojawiły. Gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać partiami wystudzony budyń (po 3-4 łyżki) i ucierać mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Ważne żeby budyń i masło miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Kremu nie nalezy długo ucierać, tylko do połączenia się masła z budyniem. Mój sprawdzony sposób na zwarzony krem: Ucieramy kawałek masła ( ok.50 g) na puch i do utartego masła dodajemy partiami zwarzony krem budyniowo-maślany. Ucieramy do połączenia się składników.
WYKONANIE: Na krążek upieczonego ciasta francuskiego kładziemy łyżką sporą ilość kremu (ok. 2 pełne łyżki), na krem nakładamy pełną łyżeczkę konfitury wiśniowej, przykrywamy drugim krążkiem ciasta i dociskamy. W taki sam sposób postępujemy z resztą ciastek. Z podanej porcji wychodzi ok. 14 kremówek. Kremówki przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!