Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bardzo znane, postanowiłam zrobić w innej wersji. Ciasto w wersji orzechowej z masą budyniową. Ciasto z biszkopcikami i mleczną polewą. Ciasto wyszło bardzo pyszne.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać.Stopniowo przesiewać do piany, mąki z proszkiem do pieczenia,mieszając łopatką. Na koniec dodać mielone orzechy i krótko wymieszać.Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem, ale nie za wysoko. Piec ok.25 min. w 175*. Drugi biszkopt upiec taki sam. Jeden ułożyć z powrotem do tej blaszki ale wyłożonej papierem do pieczenia wyżej. Nasączyć go połową zaparzonej i pocukrowanej kawy.
masa-Budynie wymieszać z cukrem, żółtkami i 1 szklanką mleka. 4 szklanki mleka zagotować i wlać rozrobiony budyń. Szybko mieszać i ugotować budyń. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Albo studzić, często mieszając, żeby na górze nie utworzył się kożuszek.Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę rozdzielić na pół. Jedną część wyłożyć kupkami na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć, resztą kawy.
Wyłożyć tak samo resztę masy.
Zaraz poukładać przekrojone biszkopciki na pół, na sztorc. Wciskając lekko w masę, przekrojoną stroną.Odstawić na trochę do lodówki.
polewa-Masło wraz z mlekiem w płynie i cukrem, zagotować i odstawić na trochę. Przelać do miski, dodać mleko w proszku i zmiksować. Rozdzielić do trzech miseczek.
Do jednej dodać rozmieszane kakao z mlekiem i wymieszać. Do drugiej dodać mus i też wymieszać.(chciałam uzyskać niebieski kolor ale wyszedł szary.) Do ostatniej dodałam mleka w płynie, bo masa już gęstniała.
Lać pasami na przemian kolorami. Schłodzić w lodówce.