Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe ciasteczka"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13177
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1495
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14486
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5983
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13177
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1495
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14486
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5983
Składniki
Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier i ucieraj za pomocą miksera lub drewnianej pałki, aż konsystencja będzie lekko kremowa a kryształki cukru mało wyczuwalne. Następnie dodaj jajko. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą oczyszczoną. Dodaj do masy maślano-jajecznej i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj płatki owsiane i kukurydziane oraz orzechy i delikatnie wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż je na blasze, zachowując odstępy, i delikatnie spłaszcz dłonią lub łyżką. Jeśli ciasto jest lepkie, zanurz dłonie w zimnej wodzie – to ułatwi formowanie kulek.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami i piecz około 15 min, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. Zostaw na blaszce do przestygnięcia, a następnie przełóż na kratkę, aż całkowicie wystygną.
Ciasteczka przechowuj w dużych, hermetycznie zamykanych słojach. Dzięki temu dłużej będą świeże i chrupiące. Tak samo, jak zaraz po upieczeniu.
50 minut. Sztuka: 120 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie