Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka chrupiące z mielonymi orzechami a dodatkowo z płatkami czekoladowymi. Róg ciasteczek udekorowany, polewą czekoladową. Ciasteczka wyszły pyszne a wnuki je uwielbiają.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1311
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36667
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3837
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 568
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2995
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1311
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36667
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3837
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 568
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2995
Składniki
ciasto-Masło o temperaturze pokojowej, zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać orzechy, płatki czekoladowe i ponownie zmiksować a potem zagnieść. Można trochę schłodzić w lodówce, ale nie długo. Podzielić na 4 części. Zrobić wałek i każdy znowu na 4 części. Następnie na 8 kawałeczków itd. Wyjdzie 4x8=32 a 4x32=128 szt. Zrobić z nich kulki, potem wałeczki, lekko cieńsze na końcach, jak księżyce.
Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 150 * C. ok. 15-17 min. Ciasteczka ostudzić.
polewa- Nad parą rozpuścić czekolady z polewą. Maczać po jednym rogu, ciasteczko w polewie i odkładać na blaszkę.
Odstawić do zastygnięcia polewy, można dodatkowo schłodzić w lodówce.