Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka chrupiące z mielonymi orzechami a dodatkowo z płatkami czekoladowymi. Róg ciasteczek udekorowany, polewą czekoladową. Ciasteczka wyszły pyszne a wnuki je uwielbiają.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10372
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10372
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
ciasto-Masło o temperaturze pokojowej, zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać orzechy, płatki czekoladowe i ponownie zmiksować a potem zagnieść. Można trochę schłodzić w lodówce, ale nie długo. Podzielić na 4 części. Zrobić wałek i każdy znowu na 4 części. Następnie na 8 kawałeczków itd. Wyjdzie 4x8=32 a 4x32=128 szt. Zrobić z nich kulki, potem wałeczki, lekko cieńsze na końcach, jak księżyce.
Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 150 * C. ok. 15-17 min. Ciasteczka ostudzić.
polewa- Nad parą rozpuścić czekolady z polewą. Maczać po jednym rogu, ciasteczko w polewie i odkładać na blaszkę.
Odstawić do zastygnięcia polewy, można dodatkowo schłodzić w lodówce.