Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe przełożone kremem budyniowym, polane orzechami włoskimi zatopionymi w karmelu.
Składniki
Gotujemy masę budyniową. 350 ml mleka wstawiamy do rondelka o grubym dnie i wstawiamy na umiarkowany ogień. W tym czasie 150 ml mleka łączymy z cukrami, skrobią lub budyniem i dwoma jajkami. Dobrze rozmieszaną masę wlewamy cienkim strumieniem do gorącego mleka. Gotujemy całość intensywnie mieszając, aż pojawią się pierwsze bąbelki a masa odpowiednio zgęstnieje. Gotową masę przelewamy do miski. Przykrywamy folią „w kontakt”, aby nie tworzył się kożuch i odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej.
Pieczemy ciasto orzechowe. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie. Suche składniki odmierzamy i przesypujemy do miski. Mieszamy je rózgą i odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Ubijamy jajka mikserem dodając w trzech partiach cukier. Ubijamy masę jajeczną jeszcze 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz wlewamy mleko, olej. Krótko mieszamy i wsypujemy suche składniki. Miksujemy tyko do ich połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Ubijamy krem. Miękkie masło (temp. pokojowa) łączymy z nutellą, również miękką. Ubijamy mikserem 2 minuty i dodajemy po dwie łyżki masy budyniowej, która powinna mieć podobną temperaturę do reszty składników. Krem ubijamy do gładkiej masy, ale nie za długo, bo może nam się rozrzedzić skrobia i krem będzie zbyt płynny.
Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy, bez papieru do pieczenia. Zapinamy obręcz i nasączmy go mlekiem. Wykładamy cały krem budyniowy. Wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto nasączamy resztą mleka.
Masa kajmakowo-orzechowa. W gorącej kąpieli rozgrzewamy kajmak i wrzucamy do niego posiekane orzechy. Lekko studzimy. Wykładamy masę na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Orzechowiec gotowy!