Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, cała słodycz to cukier puder na wierzchu i wspaniały, orzechowy środek.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 94
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 94
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, schłodzić.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy i pianę ubitą z białek i proszek - dokładnie wymieszać.
Jedną częścią ciasta wyłożyć spód formy, na to dać masę orzechową. Przykryć ja płatami drugiej części ciasta.
Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut. Jeśli będzie przypalać wierzch, przykryć go papierem do pieczenia. Upieczone posypać obficie cukrem pudrem.
Masa orzechowa w czasie pieczenia bardzo rośnie - taki jej urok, pod koniec jednak opada. Przepisu długo, długo szukałam, aż znalazłam w jednej z książek kucharskich s. Anastazji. Nazywa się w niej "Placek orzechowy w cieście francuskim". Ja znam pod nazwą ''orzechówka''. Smacznego!