Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, cała słodycz to cukier puder na wierzchu i wspaniały, orzechowy środek.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 789
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1633
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6150
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8950
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 789
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1633
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6150
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8950
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, schłodzić.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy i pianę ubitą z białek i proszek - dokładnie wymieszać.
Jedną częścią ciasta wyłożyć spód formy, na to dać masę orzechową. Przykryć ja płatami drugiej części ciasta.
Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut. Jeśli będzie przypalać wierzch, przykryć go papierem do pieczenia. Upieczone posypać obficie cukrem pudrem.
Masa orzechowa w czasie pieczenia bardzo rośnie - taki jej urok, pod koniec jednak opada. Przepisu długo, długo szukałam, aż znalazłam w jednej z książek kucharskich s. Anastazji. Nazywa się w niej "Placek orzechowy w cieście francuskim". Ja znam pod nazwą ''orzechówka''. Smacznego!