Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu, delikatne, rozpływające się w ustach, nie za słodkie - pyszne!
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 132
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 144
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 137
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 132
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 144
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 137
Składniki
Ubić białka na pianę, pod koniec dodać stopniowo żółtka i cukier cały czas ubijając. Ubić na puszystą masę. Do dobrze ubitej piany dodać mąkę, proszek do pieczenia i na końcu orzechy. Dokładnie wszystko połączyć- wymieszać. Wylać na blaszkę(u mnie 23x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st.C przez 30 min do tak zwanego ''suchego patyczka''. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia i przekroić na dwa placki.
W 1 szklance mleka roztrzepać żółtka, budyń, mąkę. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Na wrzące mleko z cukrem wlać masę budyniowo-żółtkowo- mączną i cały czas mieszając gotować do momentu aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło i stopniowo dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Gdy już masa będzie jednolita dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
3/4 kremu rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim biszkoptem. Resztę kremu wyłożyć na wierzch, posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą. Ja dodatkowo jeszcze schłodziłam przez 1h. Gotowe. Smacznego :-)
PS> Biszkopt orzechowy jest bardzo delikatny i pyszny.. Rośnie bardzo wysoko i potem opada i się deczko kurczy. Krem i biszkopt są dość mało słodkie dlatego ja dodałam do ucieranego masła jeszcze 2 łyżki cukru pudru, co niewiele zmieniło ale mnie jednak bardziej odpowiada, choć i tak uważam że nadal nie jest słodkie, za to nie jest mdlące, a przyjemnie aksamitne i rozpływające się w ustach. Do posmarowania wierzchu ciasta odłożyłam troszkę kremu bez brzoskwiń, ale to sprawa indywidualna.
Przepis zaczerpnięty z http://www.wielkiezarcie.com/recipe40264.html