Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatnie orzechowe, śmietankowe, rozpływające się w ustach, nie za słodkie. I wcale nie takie trudne jak się wydaje :)
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 3999
Polecam.
Odsłon: 144
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1950
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 5157
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7314
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 3999
Polecam.
Odsłon: 144
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1950
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 5157
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7314
Składniki
Ciasto: Kawę rozpuścić w żółtkach. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Pianę połączyć z żółtkami, dobrze wymieszać. Do masy jajecznej wsypać mielone orzechy i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Blachę z piekarnika (taką kwadratową do pieczenia ciastek- ja miałam taką troszkę głębszą) wyłożyć papierem do pieczenia i na nią wylać przygotowane ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 12-15 min w 190stC. (ja piekłam ok 20 w 170stC bo mój piekarnik lubi przypalać). Najlepiej zrobić próbę suchego patyczka, żeby się upewnić że ciasto, szczególnie na środku jest upieczone.
Upieczone ciasto, odstawić na chwilkę żeby delikatnie przestygło. Następnie przełożyć je na ściereczkę (musi być jeszcze bardzo ciepłe), tak aby papier do pieczenia był na górze. Zerwać papier, a ciepłe ciasto zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Masa: Czekoladę pokroić na dość małe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę w 3 słupki), podobnie postąpić z wafelkiem.
masa cd: w odrobinie gorącej wody, rozpuścić żelatynę. Ubić kremówkę na sztywno, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać (uważać żeby nie przebić śmietanki). Gdy żelatyna będzie letnia, dodać ja do śmietany i dokładnie wymieszać. (Ja przed posmarowaniem ciasta, wkładam masę jeszcze na około 10 min do lodówki)
formowanie rolady: rozwinąć ciasto ze ściereczki, wyłożyć na nie gotową masę śmietanową (ja kilka łyżek odłożyłam do dekoracji). W odległości około 2cm od brzegu- tego od którego zaczniemy zwijanie, rozłożyć wzdłuż kawałeczki czekolady i wafelka. Zwinąć delikatnie roladę. Ułożyć ją na podłużnym talerzu, udekorować śmietaną, posypać orzeszkami, okruchami wafelka i drobinkami czekolady. Schłodzić w lodówce przez minimum 1h. SMACZNEGO :)!!
przepis z modyfikacjami pochodzi z blogu: http://namiotle.pl/date/2008/02/