Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-12-2021
Orzeszki wypiekane na specjalnej patelni to moje smaki dzieciństwa. Przepis i wykonanie są bardzo proste, potrzebna jest tylko specjalna patelnia do ich wypieku. Od lat obowiązkowa pozycja na świątecznym stole.
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 334
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 19
Smaczne danie z cukinią.
Odsłon: 475
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1245
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 334
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 19
Smaczne danie z cukinią.
Odsłon: 475
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1245
Składniki
CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy szybko w rękach lub za pomocą robota kuchennego (tak jest prościej, szybciej i ciasto nie nagrzewa się od rąk). Ciasto formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Z ciasta robimy małe kuleczki i wkładamy we wgłębienia w formie. Pieczemy na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Orzeszki ostrożnie zdejmujemy z formy i studzimy na kratce. KREM: Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Do dzieży robota przekładamy masło i je ubijamy na puch, następnie do masła stopniowo dodajemy mleko skondensowane i ubijamy na najwyższych obrotach przez 5-6 minut, krem przejdzie przez kilka faz, przez chwilę może wyglądać jakby się ważył, ale tak ma być, po chwili zacznie się robić kremowy i błyszczący. Krem ubijamy, aż stanie się gładki i lśniący. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mielone orzechy, kawę oraz spirytus. Krem odstawiamy do lodówki. PRZEŁOŻENIE: Ostudzone połówki ciasta przekładamy kremem. Odstawiamy na noc, żeby smaki się "przegryzły".