Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Mini torcik sernikowy, ale jakże wyjątkowy. Spód orzechowo słonecznikowy, na nim ser mascarpone mocno kremowy. Słodycz galaretką przełamana, która z dużą ilością owoców została zmieszana. Małym kawałkiem wystarczy się poczęstować i smakiem wybuchowym rozkoszować.
Forma - mała tortownica o średnicy ok. 18 cm, blender, garnek.
Składniki
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do Przestygnięcia. Rada: do galaretki dodajemy o 50 ml mniej wody, niż podanej informacji na opakowaniu. Przygotowujemy pozostałe składniki.
spód: Za pomocą blendera dokładnie miksujemy słonecznik, następnie orzeszki. Dodajemy masło i łączymy składniki. Na dno formy przekładamy masę, wyrównujemy i przekładamy do lodówki.
masa serowa: Mascarpone z cukrem pudrem krótko miksujemy, ok. 1 min. Przygotowujemy żelatynę. Żelatynę mieszamy w 50 ml zimnej śmietanki do spęcznienia. Pozostałą cześć podgrzewamy (nie zagotowujemy). Gorącą śmietankę wlewamy do spęczniałej żelatyny, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji (można użyć do tego miksera, lub trzepaczki). Do mascarpone wlewamy żelatynę jednocześnie miksując. Masa powinna być gładka. Od razu przelewamy ją na przygotowany spód w tortownicy, wyrównujemy, wkładamy do lodowki. Kiedy galaretka będzie delikatnie zastygać, na masę serową wykładamy ziarenka granatu i pozostałe owoce. Zalewamy zastygającą galaretkę. Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Rada: owoce (bez granatu) można wcześniej włożyć na ok. 1 godz. do zamrażalnika lub użyć mrożonych. Zmrożone przyśpieszą zastygniecie galaretki. Wystarczy dać je chłodnej galaretki zamieszać i już po chwili przełożyć na sernik. Najlepiej użyć galaretki lekko kwaśnej, żeby przełamać słodki smak sernika.