Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste pączki, samodzielnie wykonane w domu są równie dobre jak te kupione w cukierni. Wkładając serce w ich przygotowanie możemy spodziewać się doskonałych rezultatów: pączusie będą mięciutkie, bardzo aromatyczne i wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem. Polecam - nie tylko na Tłusty Czwartek.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Na początek robimy zaczyn: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i ½ szklanki ciepłego mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, aby ciasto na pączki było puszyste i bez grudek. W naczyniu ucieramy żółtka z resztą cukru. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, roztopione masło, zaczyn drożdżowy, cukier waniliowy, sok z cytryny, spirytus/ocet, sól oraz mleko. Ciasto dokładnie wyrabiamy dopóki nie będzie gładkie i jednolite. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się niewielkie pęcherzyki powietrza (będą świadczyły o działaniu drożdży). Następnie formujemy kulę i odstawiamy ją do ciepłego miejsca, aby ciasto wyrosło . Gdy podwoi swoją objętość musimy jeszcze raz delikatnie je wyrobić.
Wybieramy kolejno niewielkie porcje ciasta (małe, gdyż podczas smażenia pączki jeszcze wyrosną), na dłoni formujemy krążki, nakładamy na nie nadzienie i zlepiamy. Formujemy owalne kształty pączków i gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką. Kiedy deska wypełni się pączkami, przykrywamy ją lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Może zdarzyć się, iż podczas smażenia nadzienie zacznie wypływać z pączków, aby tego uniknąć można je nadziać po usmażeniu używając szprycy do dekoracji ciast.
Pora na smażenie: każdy pączek za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy ostrożnie na powierzchni rozgrzanego oleju. Smażymy ok. 2,5 - 3 min z każdej strony. Wyjmujemy na papierowe ręczniki, by ociekły nieco z tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy. Smacznego!