Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-06-2012
Słodkie, kruche do wypróbowania z dowolnymi owocami.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 422
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 201
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 123
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 85
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2719
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 422
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 201
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 123
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 85
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2719
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na drobne kawałki zimne masło, jajko oraz mleko. Zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w malutką kostkę, zalewamy sokiem z cytryny. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone jabłka oraz cukier. Dusimy ok. 5-10 min. na lekkim ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Zimne ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na macie silikonowej lub papierze do pieczenia posypanym dosyć obficie mąką. Wałkujemy na ok. 3 mm, następnie wycinamy prostokąt o wym.10 x 17 cm. Na jednym z końców nakładamy nadzienie z jabłek i przykrywamy drugim końcem ciasta. Dociskamy wszystkie boki widelcem, zanurzanym w mące. Wierzch ciasta przekłuwamy w paru miejscach widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25-30 min. do lekko złotego koloru. Składniki na polewę łączymy w garnuszku i podgrzewamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Polewamy ostudzone ciastka i obsypujemy lekko cukrem. Smacznego.