Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pani Walewska to fenomenalny deser łączący kontraktujące ze sobą smaki i faktury. Kruche ciasto w połączeniu z puszystą, słodką bezą, kremową masą budyniową oraz kwaskowatym dżemem porzeczkowym to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Nie bez powodu druga nazwa tego pysznego ciasta to Pychotka. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonego wysiłku. Doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 551
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1789
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22027
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 551
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1789
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22027
Składniki
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy łyżeczkę amoniaku. Składniki mieszamy. Następnie dodajemy cukier waniliowy, cukier puder oraz margarynę. Składniki siekamy nożem. Dodajemy 4 żółtka i zagniatamy ciasto.
Gładkie, dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulkę, dzielimy na dwie części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Do dużej miski przekładamy białka. Zaczynamy je ubijać na puszystą pianę. W trakcie miksowania do białek dodajemy cukier puder, następnie mąkę ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, każdą część rozwałkowujemy na cienki placek o wymiarach blaszki (około 25 × 33 cm). Następnie rozwałkowane placki przekładamy do dwóch osobnych blaszek wyścielonych papierem do pieczenia. Oba płaty ciasta smarujemy po całej powierzchni dżemem porzeczkowym, na dżem wykładamy masę bezową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut.
400 ml mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Składniki zagotowujemy.
W pozostałej części rozpuszczamy budyń w proszku, dodajemy żółtka. Rozbełtane składniki przelewamy do gotującego się mleka. Zawartość rondelka mieszamy do zgęstnienia. Gotowy budyń ściągamy z kuchenki i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
Do miski przekładamy pokrojoną w kostkę margarynę, miękką margarynę. Ubijamy ją na puch. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu.
Gotową masą budyniową przekładamy upieczone, przestudzone placki. Pani Walewska jest już w zasadzie gotowa. Należy ją jedynie schłodzić porządnie w lodówce. Po kilku godzinach ciasto jest gotowe do serwowania gościom.