Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna beza z lekko kwaskowatym sosem i słodkimi truskawkami. Chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4118
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416201
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2817
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4118
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416201
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2817
Składniki
Białka ubij na sztywno. Ciągle miksując białka dodawaj stopniowo cukier (najlepiej w 5 turach, ubijając je dalej na wysokich obrotach). Gdy białka będą sztywne i błyszczące dodaj do nich ocet oraz mąkę ziemniaczaną - wszystko dobrze zmiksuj. Na papierze do pieczenia z bezy uformuj kopczyk i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z opcją pieczenia termoobieg i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni i susz przez okolo 1,5 godziny.
Ubij śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ponownie wszystko zmiksuj. Dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składnikó
Truskawki razem z cukrem i sokiem z cytryny rozgotuj (około 10 min. gotowania). Zblenduj i przetrzyj przez sito by pozbyć się pestek. Odstaw sos do schłodzenia.