Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki jak chmurka, puszysty i delikatny deser cytrynowy. Charakteru dodaje mu odrobina włoskiego likieru Limoncello.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 103
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4468
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 103
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4468
Składniki
Cytryny sparzamy. Ścieramy trochę skórki do dekoracji, wyciskamy sok. Jajka sparzamy lub dezynfekujemy. Dzielimy na żółtka i białka. Białka z 1 łyżką cukru ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami pozostały cukier, cały czas miksując. Teraz dodajemy pojedynczo kolejne żółtka, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i podgrzewamy. Powinna się rozpuścić, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę, sok z cytryn i limoncello dodajemy do jajek i jeszcze raz krótko miksujemy. Masę od razu przekładamy do szklaneczek lub pucharków i wkładamy do lodówki. Deser powinien stężeć, można go zrobić nawet dzień przed podaniem. Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej, puszystej śmietanki. Pianki cytrynowe dekorujemy śmietanką, a górę posypujemy startą skórką z cytryny.