Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wymyślony placuszek z uwzględnieniem upodobań smakowych mojego męża:)
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15782
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4769
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 467
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15782
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4769
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 467
Składniki
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno,potem dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż piana zrobi się aksamitnie błyszcząca.Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy.Następnie przez sito przesypujemy mąki i proszek i delikatnie ale dokładnie mieszamy trzepaczką.Gotowe ciasto wylewamy na wysmarowaną i wyłożoną papierem blachę.Pieczemy w temp. 170-180 st.C do suchego patyczka na złoty kolor.Biszkopt dokładnie wystudzić i przekroić do przełożenia masą.Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody zimnej, a po chwili zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia(rozrobiłam to na kubek około 0,5 litra)
Jedną część biszkopta zostawiamy w blasze(ale już bez papieru).Smarujemy cienko marmoladą lub ulubionym dżemem.Na mleku i śmietance ubijamy śnieżki, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę, szybko i dokładnie miksujemy i wylewamy na biszkopt z marmoladką.Przykrywamy natychmiast drugą częścią placka, delikatnie dociskamy i wstawiamy do lodówki.Po około 15 minutach wykładamy na wierzch masę krówkową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub czym nam się podoba:) Smacznego!