Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piaskowy migdałowiec"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 18
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 280
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 506
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 18
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 280
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 506
Składniki
Morele umyj, pokrój na połówki i wyjmij pestki. Utrzyj 30 dag masła z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Kiedy ucierana masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dobrze utrzyj mikserem.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Rozsmaruj przygotowane ciasto. Rozłóż na nim połówki moreli oraz ciasteczka migdałowe. Lekko wciśnij je w ciasto. Obłóż kawałeczkami pozostałego masła. Posyp brązowym cukrem.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 45 minut. Odstaw do wystudzenia.
Zrumień płatki migdałowe na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lekko mieszając. Posyp nimi wystudzone ciasto. Przed podaniem placek oprósz cukrem pudrem.
24 porcje, 20 minŹródło: Naj