Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca Szarlotka z cytryną i czekoladowymi piegami.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8671
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7267
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4971
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327939
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8671
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7267
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4971
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327939
Składniki
Tortownica 21 cm. Formę lekko wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Jabłka obrać pokroić w grubą kostkę, dodać trawę cytrynową, kurkumę, startą skórkę z wyparzonej cytryny, sok i wyciśniętą cytrynę. Wszystko dusić kilkanaście minut, często mieszając. Po uduszeniu wyjąć cytrynę, dodać 1 lub 2 łyżki mąki kukurydzianej, wymieszać i przestudzić. Wyjąć pierwszą część ciasta i wylepić nią spód tortownicy, wierzch posmarować cienką warstwą powideł.
Na powidła wyłożyć przestudzone jabłka. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy lekko podsypując mąką. W ciasto powbijać kropelki czekoladowe i delikatnie przejechać wałkiem. Piegowatym ciastem przykryć jabłka, lekko dociskając. Ciasto piec w 180 C przez około 50 minut do przyrumienienia.
Ciasto jest orzeźwiające i pyszne.