Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piegusek to bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem maku, które charakteryzuje się dość mocnym, aromatycznym, cytrynowym aromatem. Jest wilgotne i rozpływające się w ustach. Może stanowić świetną alternatywę klasycznego makowca, ale także sprawdzi się jako szybki poczęstunek w przypadku niespodziewanych gości. Wystarczy wymieszać kilka składników i wstawić ciasto do pieca.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 64
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 115
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 64
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 115
Składniki
W misce wymieszaj olej, jogurt, mleko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek, sodę, sól i skrobię. Wymieszaj do połączenia. W miseczce umieść cukier i skórkę z cytryny. Wetrzyj cytrynę palcami do uzyskania przyjemnego zapachu. Wsyp cukier cytrynowy do mokrych składników i mieszaj przez ok. 30 sekund. Następnie wsyp suche składniki partiami, mieszając po każdym dodaniu, aż nie pozostaną żadne grudki. Na koniec wsyp mak i wymieszaj go z ciastem.
Przygotowaną masę wlej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 40 minut lub do suchego patyczka. Pieguska wyjmij i ostudź na kratce. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.