Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piegusek z kremem to oryginalne, łączące wiele smaków ciasto. Jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, niemniej jest bardzo proste.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3961
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 560
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3961
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 560
Składniki
Przygotuj ciasto miodowe. Połącz wszystkie składniki (masło – pokrojone w kostkę) w misce lub na stolnicy. Zagnieć na jednolite ciasto. Podziel je na dwie równe części, uformuj z nich kule, owiń folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki. Porcję schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy o wymiarach około 25x25 cm. Wypiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C na złocisty kolor (przez około 10 minut). Tak samo postąp z drugą porcją ciasta. Odłóż wypieczone blaty do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj ciasto makowe. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier. Gdy cukier się rozpuści w białkach, dodaj do piany ocet i przesiej przez sitko obie mąki. Delikatnie wymieszaj. Na koniec wsyp mak i ponownie wymieszaj. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tej, w której piekło się ciasto miodowe). Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Wymieszaj proszek na budyń z około 150 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Połącz ją z „zaczynem” na budyń i wlej do gotującego się mleka. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Zmiksuj masę budyniową z miękkim masłem.
Gdy ciasto makowe całkowicie wystygnie, na jeden z miodowych blatów wyłóż połowę kremu. Rozsmaruj równomiernie, wyrównaj, przykryj ciastem makowym i wyłóż na nie drugą część kremu. Rozsmaruj, wyrównaj, przykryj drugim blatem ciasta miodowego.
Przygotuj lukier. Połącz cukier puder z sokiem z cytryny, wodą i makiem. Reguluj gęstość lukru ilością wody. Posmaruj lukrem wierch ciasta. Wstaw je na 2-3 godziny do lodówki.