Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś w sam raz dla łasuchów:) Pyszne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto łączące w sobie smak maku, kremu budyniowego, czekolady oraz migdałów i kokosu.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 1319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1680
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 1319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1680
Składniki
Ciasto: miękką margarynę, żółtka, cukier utrzeć na puszystą masę, dodać olejek waniliowy i jeszcze chwilę ucierać. Dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Wymieszać łyżką. Lekko schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć z masą. Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni. Formę co ciasta wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wlać masę do foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę (do suchego patyczka) góra-dół. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Krem: Z 1/2 l mleka, 6 łyżek cukru i proszku budyniowego, zagotować budyń i wystudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i dodawać porcjami zimny budyń, cały czas ucierając. Całość utrzeć na jednolitą, puszystą masę.
Przełożenie ciasta: Spód ciasta wysmarować masą, pozostawiając trochę do ozdobienia brzegów ciasta. Na rozsmarowanym kremie układamy drugą połowę ciasta. Pozostawionym kremem obsmarowujemy brzegi (jak w torcie).
Polewa: Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do garnuszka i dodajemy 2 łyżki mleka. Całość roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Powstałą polewą oblewamy górę ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i kokosem.
Schładzamy przez kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO:)