Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, korzenne ciasteczka pierniczki, które są idealne na rodzinne Święta. Przepiękny zapach przypraw korzennych, ciasto rozpływające się w ustach sprawią, że będziesz chciał dzielić pierniczkami z najbliższymi. Gwarantuję Ci, że znajomi będą prosić Cię o przepis :)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4445
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12063
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6857
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5629
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4445
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12063
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6857
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5629
Składniki
Do garnka wkładamy smalec, miód, a także cukier. Podgrzewamy wszystko na małej mocy palnika, mieszamy , aż składniki się dobrze połączą. Mieszamy drewnianą łyżką. Płynną masę studzimy, ale nie czekamy aż będzie bardzo chłodna - może być letnia. Do połowy szklanki wlewamy mleko, wsypujemy dwie płaskie łyżeczki sody i mieszamy tak długo, aż soda się całkowicie rozpuści. Kolejny krok - przesiewamy do dużej miski kilogram mąki. Dodajemy trzy jajka, wymieszane mleko z sodą. Wsypujemy odrobinę soli, a także wszystkie przyprawy korzenne (razem z przyprawą do piernika ponad pół szklanki). Wszystko wstępnie mieszamy. Do ciasta przelewamy wystudzony płyn (rozpuszczone miód, smalec i cukier). Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą tak, aby mogło wpadać powietrze przez niewielką dziurkę, nakrywamy ściereczką i dajemy ciasto w chłodne, ciemne miejsce. Możemy je przechowywać np. w lodowce, na balkonie lub w spiżarce. Ciasto przeważnie powinno odpoczywać ok 5 tygodni, ale równie dobrze pierniczki możesz przygotować od razu. Jak pieczemy pierniki. Nastawiamy piekarnik na ok 150 stopni na funkcji termoobiegu. Na blacie wysypujemy mąkę, oprószamy także wałek. Podsypuj ciasto mąką tyle ile to konieczne, aby ciasto się nie przykleiło do blatu lub stolnicy. Nasze ciasto wyjmujemy spod folii. Oddzielamy mały kawałek ciasta i chwile go wyrabiamy. Następnie wałkujemy na cienki placek. Jeśli chcesz, aby pierniki były bardziej chrupiące to ciasto musi być bardzo cienkie (ok 2-3 mm). Grubsze pierniki wymagają grubszego ciasta, np. ok 5 mm grubości. Wycinamy dowolne kształty z naszych foremek. Pierniki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pamiętam, aby między piernikami (zwłaszcza grubszymi) zostawić trochę miejsca - one rosną :) Pierniczki potrzebują zazwyczaj ok 8 - 12 minut. Wszystko zależy od tego jak grzeje Twój piekarnik. Monitoruj stopień zarumienienia pierniczków i zdecyduj kiedy są już ładne i rumiane.