Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłam zrobić prezent mikołajkowy moim przyjaciołom, dlatego też miesiąc wcześniej upiekłam pierniczki, które podczas leżakowania nabiorą niesamowitego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości i miękkości. Smaczne są już teraz, ale po miesiącu będą jeszcze lepsze :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3591
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 616
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3780
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 344
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 631
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3591
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 616
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3780
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 344
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 631
Składniki
Najlepsze pierniki wychodzą z ciasta, które miało czas "odpocząć". Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na 24 godziny (można na dłużej) dla dobrego przejścia smaków i aromatów oraz odpowiedniego połączenia użytych składników. PRZYGOTOWANIE CIASTA: * Masło rozpuszczamy w rondelku i do jeszcze ciepłego dodajemy 2 opakowania przyprawy do piernika, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy i dodajemy miód. * Do małej miseczki dodajemy 3 łyżki kefiru i mieszamy go z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy do podwojenia objętości. * Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem i szczyptą soli. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. * Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cynamon i kakao - dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka z cukrem, masło połączone z miodem i przyprawami oraz kefir z sodą i proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto. * Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny. Nie przejmujmy się, jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, gdyż już na drugi dzień będzie miało odpowiednią konsystencję.
Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy na grubość od 3 do 5 mm i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki. * podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką
Uformowane pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 min.
Za każdym razem, przez końcem czasu pieczenia danej partii, sprawdzamy czy pierniczki odpowiednio się upiekły.
Gdy pierniczki ostygną przystępujemy do dekoracji...
Malujemy dowolne kształty za pomocą cukrowych pisaków, lukrujemy je lub dekorujemy według własnego uznania np. czekoladą.
Udekorowane pierniczki odstawiamy do zaschnięcia. Kiedy dekoracja wyschnie i odpowiednio stwardnieje, pierniczki przekładamy do dużej puszki i dajemy im leżakować :) Do puszki możemy włożyć kawałki suszonego jabłka i korę cynamonu - wtedy pierniczki będą jeszcze lepsze. Życzę smacznego! :)