Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pierniczki z lukrem królewskim na ostatnią chwilę. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie i pachnące. Są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu i nie wymagają leżakowania.
Jajka na śniadanie w pół francuskiej a pół śródziemnomorskiej odsłonie. U mni...
Odsłon: 10
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 1474
Jajka na śniadanie w pół francuskiej a pół śródziemnomorskiej odsłonie. U mni...
Odsłon: 10
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 1474
Składniki
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito do dużej misy. Dodajemy jajka, miód, oraz roztopione i ostudzone masło. Składniki mieszamy mikserem z końcówką mieszającą w kształcie haka. Mieszamy tak długo, aż masa zrobi się ciemnego koloru i będzie mieć konsystencję podobną do plasteliny. Ciasto wyciągamy z misy miksera na blat stołu. Jeszcze chwilkę ugniatamy dłońmi i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia ( w ten sposób powierzchnia ciasta będzie bardzo gładka). Za pomocą foremek wykrawamy z niego odpowiednie kształty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 8 - 10 min. Upieczone pierniczki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przed rozbiciem skorupki jajka, polewamy ją wrzątkiem aby pozbyć się ewentualnych bakterii. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy ręcznie trzepaczką lub mikserem. Gdy białko mocno się spieni wsypujemy cukier puder (łyżka po łyżce). Dodajemy sok z cytryny i ucieramy do momentu, aż lukier zrobi się gładki i lśniący. Lukier powinien mieć konsystencję podobną jak pasta do zębów. Gdyby był za rzadki to dosypujemy cukru pudru, a gdyby był za gęsty to dodajemy soku z cytryny.
Gdy pierniczki wystygną ozdabiamy lukrem królewskim. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.