Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze i najbardziej aromatyczne pierniczki, jakie do tej pory robiłam dzięki poradom kochanej Halusi!
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3007
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3007
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Składniki
Ciasto należy zagnieść dzień przed planowanym pieczeniem! Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.
Miód zagotować z przyprawami (ja mocno rozgrzałam, ale nie gotowałam), zestawić z ognia, włożyć masło i poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W ogrzanej do temperatury pokojowej śmietanie rozpuścić sodę i odstawić - śmietana; zwiększy swoją objętość. Białka ubić na pianę, dodać cukier i przy ciągłym ubijaniu dodawać żółtka. Ubite jaja wlać do mąki i delikatnie wymieszać; wlać miód i mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie, ale w ciągu 24 h osiągnie odpowiednią gęstość. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dobę.
Następnego dnia ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać pierniczki. Należy robić to sprawnie podsypując mocno mąką, bo podczas ogrzewania ciasto zaczyna się bardziej kleić. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, a pierniczki układać w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut ( W zależności od grubości) Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, a potem lekko twardnieją. Zmiękną ponownie po ok. 2 tygodniach, (czyli piec już J, tzn.: minimum 2 tygodnie przed świętami).
Przechowywać w szczelnym pojemniku. Po dwóch tygodniach pierniczki możemy polać czekoladą, polewą czekoladową lub lukrem i ozdobić według własnego upodobania.