Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierniczki świąteczne, które są z nami już od wielu, wielu lat. Co rok wychodzą wspaniałe i wszyscy na nie czekają. Na samą myśl o wałkowaniu tego ciasta, a następnie wykrawaniu pierniczków na twarzy pojawia się ogromny uśmiech. Dodatkowym atutem jest przepiękny korzenny zapach, który roznosi się po całym domu. My zawsze przygotowujemy ciasto ok 4-5 tygodni przed pieczeniem. Wychodzą fenomenalne. Można jednak zrobić ciasto na "już" i będą równie dobre.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 258
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 648
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 258
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 648
Składniki
Do garnka włóż smalec, miód, i cukier. /na zdjęciu musiałam się ratować małą ilością białego cukru, ponieważ brązowy się skończył/ Ustaw wszystko na małej mocy palnika, czekaj, aż składniki się połączą. Mieszaj co jakiś czas drewnianą łyżką. Masę ostudź.
Do szklanki nalej mleka, dodaj sodę i mieszaj tak długo, aż soda się rozpuści. Do miski przesiej mąkę. Do maki dodaj jajka, mleko z sodą, odrobinę soli, wszystkie przyprawy korzenne. Wszystko wstępnie przemieszaj.
Do ciasta powoli przelej płyn (miód, smalec i cukier). Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie przykryj wyrobione ciasto folią spożywczą (niezbyt szczelnie), nakryj ściereczką i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Możesz ciasto przechowywać w lodowce, na balkonie lub w spiżarce jeśli jest zimno. U nas ciasto leżakuje ok 5 tygodni.
Na kilka dni przed świętami zaczynamy piec pierniki. Nastaw piekarnik na ok 150 stopni (termoobieg). Na blacie wysyp mąkę, oprósz także wałek. Podsypywanie mąką jest ważne i będziesz musiał co chwilę dosypywać tak, aby ciasto nie przywarło. Wyciągnij część ciasta, lekko pougniataj zrób kulę i rozwałkuj ciasto. Jeśli chcesz, aby pierniki były bardziej chrupiące to ciasto musi być bardzo cienkie (ok 3 mm). Grubsze pierniki wymagają grubszego ciasta (ok 5 mm) . Wycyinaj
Wytnij dowolne kształty. Ułóż pierniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstęp między piernikami musi być zachowany, ponieważ one trochę urosną. Moje pieką się zazwyczaj ok 8 minut. Grubsze ciasto wymaga nawet 10 minut. Wszystko zależy od tego jak grzeje Twój piekarnik. Po pierwszej partii dostosujesz czas do swoich potrzeb. Pierników z tych proporcji wychodzi mnóstwo :) ok. 3 blaszanych pudełek na ciastka.