Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na szybkie, bardzo proste w przygotowaniu i mięciutkie pierniczki, które możemy przygotować w ostatniej chwili, tuż przed Świętami. Smak pierniczków podkreśla mak, wyrazista nuta korzenna oraz kakaowa. Smacznie polecam :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22711
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9568
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2100
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 742
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22711
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9568
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2100
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 742
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy, a następnie dodajemy do niego miód, drożdże instant, 2 jajka i przyprawę do piernika - dokładnie mieszamy. Do miski dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli i mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki, które następnie łączymy z mokrą masą i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 7 mm, podsypując je delikatnie mąką, a następnie wycinamy kształty za pomocą foremki.
Wycięte kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów, gdyż pierniczki urosną.
Każdy pierniczek smarujemy roztrzepanym białkiem ze szczyptą cukru pudru, a następnie obsypujemy je ziarenkami maku.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut. Gotowe pierniczki przechowujemy w metalowej puszce.
* Jeśli do puszki włożymy kawałek świeżego jabłka, pierniczki będą jeszcze delikatniejsze.
Życzę smacznego! :)