Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na szybkie, bardzo proste w przygotowaniu i mięciutkie pierniczki, które możemy przygotować w ostatniej chwili, tuż przed Świętami. Smak pierniczków podkreśla mak, wyrazista nuta korzenna oraz kakaowa. Smacznie polecam :)
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 20
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 30
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 45
Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaic...
Odsłon: 62
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 20
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 30
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 45
Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaic...
Odsłon: 62
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy, a następnie dodajemy do niego miód, drożdże instant, 2 jajka i przyprawę do piernika - dokładnie mieszamy. Do miski dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli i mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki, które następnie łączymy z mokrą masą i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 7 mm, podsypując je delikatnie mąką, a następnie wycinamy kształty za pomocą foremki.
Wycięte kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów, gdyż pierniczki urosną.
Każdy pierniczek smarujemy roztrzepanym białkiem ze szczyptą cukru pudru, a następnie obsypujemy je ziarenkami maku.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut. Gotowe pierniczki przechowujemy w metalowej puszce.
* Jeśli do puszki włożymy kawałek świeżego jabłka, pierniczki będą jeszcze delikatniejsze.
Życzę smacznego! :)