Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na szybkie, bardzo proste w przygotowaniu i mięciutkie pierniczki, które możemy przygotować w ostatniej chwili, tuż przed Świętami. Smak pierniczków podkreśla mak, wyrazista nuta korzenna oraz kakaowa. Smacznie polecam :)
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 231
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 128
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 360
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1511
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 231
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 128
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 360
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1511
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy, a następnie dodajemy do niego miód, drożdże instant, 2 jajka i przyprawę do piernika - dokładnie mieszamy. Do miski dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli i mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki, które następnie łączymy z mokrą masą i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 7 mm, podsypując je delikatnie mąką, a następnie wycinamy kształty za pomocą foremki.
Wycięte kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów, gdyż pierniczki urosną.
Każdy pierniczek smarujemy roztrzepanym białkiem ze szczyptą cukru pudru, a następnie obsypujemy je ziarenkami maku.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut. Gotowe pierniczki przechowujemy w metalowej puszce.
* Jeśli do puszki włożymy kawałek świeżego jabłka, pierniczki będą jeszcze delikatniejsze.
Życzę smacznego! :)